Panująca od kilku lat moda na zdrowe odżywianie i styl życia sprawia, że coraz baczniej zaczynamy przyglądać się zawartości naszej codziennej diety. Bez wątpienia sposób żywienia wielu Polaków pozostawia wiele do życzenia. Przyczyn tego stanu rzeczy jest wiele – niedostateczna wiedza na temat składników odżywczych i zapotrzebowania na nie organizmu, brak czasu, energii i chęci na świadome gotowanie. Żyjemy szybko i tak samo zaczynamy jeść zapychając nasze żołądki przekąskami typu fast-food lub słodyczami. Uczucie sytości sprawia, że nie zastanawiamy się nad tym, co właściwie zjedliśmy. A tymczasem naukowcy od lat alarmują, że w zastraszającym tempie rośnie spożycie cukru, który to ma dla organizmu zgubny wpływ i jest przyczyną wielu poważnych schorzeń.

Cukier wszędzie.

3

O tym, że ogromne ilości cukru znajdują się w słodkich produktach nie trzeba nikogo przekonywać. To oczywiste, jednakże bardzo często nie zdajemy sobie sprawy ze skali zjawiska. Słoik Nutelli to w połowie sam cukier. W małej puszcze Coca-Coli czy Pepsi znajduje się aż 7 łyżek cukru a przeciętny słodki batonik o wadze około 50 gramów to około 20 gramów białego proszku. Ogromne ilości cukru znajdują się także z płatkach śniadaniowych, dżemach i wodach smakowych. Ale nie tylko. Okazuje się bowiem, że cukier dodawany jest także do chipsów. Potrawa nie musi więc być słodka, aby zawierać cukier.

Czemu cukier jest tak lubiany?

Preferencje do smaku słonego wynieśliśmy tak naprawdę z okresu płodowego i pierwszych chwil życia. Naukowcy odkryli, że wody płodowe zawierają glukozę, a więc są słodkie. Podobnie z mlekiem matki, które także jest słodkie. Słodki smak jest więc przez nas podświadomie odbierany pozytywnie i powoduje wydzielanie się w mózgu hormonów szczęścia. Stąd miłość do cukru.

Odrobina statystyki…

2

Rocznie przeciętny Polak spożywa aż 39 kilogramów cukru. Najwięcej cukru spożywają oczywiście dzieci (słodzone napoje, słodkie przekąski). Dla porównania, w okresie przedwojennym jedliśmy jedynie 11 kilogramów cukru rocznie. Co prawda wynikało to głównie ze względów ekonomicznych (cukier był piekielnie drogi), ale jednak pokazywało, że można się bez cukru obejść. Tymczasem okazuje się, że cukier uzależnia niczym heroina i podobnie jak ona – wyniszcza organizm.

Skutki wieloletniego nadmiernego spożycia cukru są opłakane. Pojawia się nadmierna tkanka tłuszczowa, cukrzyca, problemy z jelitami, zakwaszenie organizmu, zaawansowana próchnica. Cukier wpływa negatywnie na mózg – obniża koncentrację i zdolność do zapamiętywania. Jak widać, rację mają ci, którzy mówią, że cukier to biała śmierć.

http://amon.com.pl/wp-content/uploads/2016/11/16.jpghttp://amon.com.pl/wp-content/uploads/2016/11/16-300x300.jpgLucjaDietyZdrowie i urodacukier,dieta,węglowodany
Panująca od kilku lat moda na zdrowe odżywianie i styl życia sprawia, że coraz baczniej zaczynamy przyglądać się zawartości naszej codziennej diety. Bez wątpienia sposób żywienia wielu Polaków pozostawia wiele do życzenia. Przyczyn tego stanu rzeczy jest wiele – niedostateczna wiedza na temat składników odżywczych i zapotrzebowania na nie...